Sää ja mansikat

Kuva: Mansikkapellon loistoa 22.6.2017

Kesä ja Juhannus ovat käsillä ja meitä suomalaisia puhuttaa ja mietityttää tietysti sää. Minkälaiset kesälomakelit sattuvat omille lomaviikoille? Miten käy mansikkasadon jos sataa? Kuinka paljon kuumana kesäpäivänä jaksaa mansikoita poimia? Tänä vuonna joudumme viettämään ainakin Juhannuksen ilman Ruusulan mansikoita, mutta kyllä luonto meille tänäkin kesänä marjat suo. Kokosimme teille tietoa siitä, miten sää vaikuttaa mansikkaan eri vuodenaikoina - hidastaako vai nopeuttaako se kasvua tai pilaako vai eikö pilaa satoa. Lue alempaa lisää, niin osaat ennakoida mansikkakautta!

Talvi – Mansikka tykkää lumesta

Nykytalvissa piilee mansikalle suuri vaara - lumettomuus. Lauhat ja sateiset talvet tarkoittavat ettei lunta ole. Kun lämpötilat putoavat äkkiä pakkasen puolelle, ei mansikan taimilla ole suojaa vaan ne jäätyvät ja kuolevat. Meidän tilan vanhempi emäntä Anja kutsuu näitä taimia ”mustiksi puskiksi”. Ruusulassa viime talvi aiheutti isoja tuhoja ja osa mansikantaimista menetettiin. Mansikoita saadaan tänä vuonna, mutta satoa tulee niukemmin.

Kevät – Halla voi yllättää

Aikainen kevät voi yllättää mansikantaimet. Jos lumi sulaa aikaisin pois, ovat mansikantaimet alttiita roudan, hallan ja yöpakkasien vaurioille. Kun yöpakkasten seurana on päivisin kuivattava tuuli ja aurinko, on mansikalla hankalat olot. Keväällä mansikoiden kannalta tarvitaan lämmintä ja sateita kasvun alkamiseksi.   Tänä vuonna pitkään jatkunut kylmä kevät on vaikuttanut koko luontoon ja siten myös mansikoihin hidastaen kasvua. Tavanomaisesta ajasta ollaan myöhässä noin pari viikkoa. Ruusulassa on kevään aikana paikattu menetettyjä taimia uusilla, jotka voivat tuottaa jo tälle vuodelle myöhäissatoa. Talven yli selvinneissä taimissa on kukkia kohtuullisesti.

Kesä – Aurinko tekee loppusilauksen

Optimaalisin keli mansikalle on vaihteleva, sillä pitkät pouta- tai hellejaksot eivät tee mansikalle hyvää. Mansikka tarvitsee vettä kasvaakseen ja parhainta olisi, että se saisi kuurosateita öisin ja aurinkoa päivisin. Aurinko tuo mansikkaan makeuden ja on ikään kuin kuorrutus koko marjalle. Parhaimpaan mansikka-aikaan pieni sade ei haittaa, mutta rankat ja jatkuvat sateet altistavat mansikan homeelle. Suuren vesimäärän jälkeen olisi hyvä tuulla, sillä tuuli kuivattaa mansikkapensaat, joka vähentää homehtumisen vaaraa. Mansikan kasvattamisessa on monia huomioitavia ja muuttuvia asioita joista mansikan laatu ja maku syntyy, mutta eniten mansikkaan vaikuttavat kasvupaikka sekä mansikan hoitotapa. Mansikka tykkää ravinteikkaasta maasta sekä oikeasta yhdistelmästä ravinteita ja lannoitteita.

Mansikat tulevat ajallaan

Mansikka-aika on perinteisesti ollut heinäkuussa, mutta tätä ei voi ikinä varmaksi ennustaa. Joskus kausi alkaa Juhannukselta, joskus vasta heinäkuun loppupuolelta. Mansikat ovat luonnon sekä sään armoilla ja tämän vuoden mansikkakauden alku riippuu siitä, milloin lämpimät kelit alkavat. Meillä vanhempi emäntä sanoo, että mansikat eivät kalenteria katso – ne tulevat silloin kun ne ovat kypsiä. Anja arvioi, että Ruusulan kausi alkaa tänä vuonna heinäkuun ensimmäisellä tai toisella viikolla.

Seuraa Ruusulan tilan mansikkakautta nettisivuilta, facebookista & instagramista.

Rentouttavaa Juhannusta toivottavat Mari ja Ruusulan väki!

Comments are closed.