Nuorille vastuu marjasesongista (KSML 15.05.2017)

Ruusulan mansikkatilan yrittäjälle Maarit Kiiskiselle paikallisten nuorten työllistäminen kesällä on tärkeä arvo.

Laukaa
Pia Tervoja

Ruusulan mansikkatila järjesti parisen viikkoa sitten rekrytoinnin tulevaa sesonkia varten. Kesätyöntekijäkandidaatit saivat tuoda työhakemuksensa ja ansioluettelonsa henkilökohtaisesti ja pääsivät samalla esittäytymään.

Rekry oli järjestetty sinne, missä nuoret muutenkin liikkuvat eli Jyväskylän kävelykadulle. Rekrytointitilaisuus kiinnosti 150 nuorta, joista noin 60 saa tilalta kesätyöpaikan. Ruusulan yrittäjä Maarit Kiiskinen ja sesonkivastaava Toni Virtanen ovat tyytyväisiä hakemusten määrään ja uskovat, että alkavaa kesää varten saadaan hyvä porukka töihin

Kiiskiselle paikallisten nuorten työllistäminen on tärkeä arvo. Ruusulassakin on silti eletty aika, jolloin sesonkityövoima oli pääasiassa ulkomaalaisia. Enää en näe siinä suurempaa hyötyä. Miksi lähtisin arpomaan sähköpostista tekijöitä, kun voin saada upeita nuoria läheltä, yrittäjä sanoo. Kiiskinen haluaa saada nuoret kotisohvalta ja pelikonsolien ääreltä kokemaan ja näkemään työn teon arkea.

Mansikoiden poimiminen on hyvää realiteettiterapiaa, jonka jälkeen voi tuntua mukavalta päästä takaisin kouluun. Maarit Kiiskinen kertoo, että jokainen kesätyöntekijä kasvaa kesän aikana. Nuorten itsevarmuus ja oma-aloitteisuus lisääntyvät selvästi.

Nuoret tarvitsevat kokemuksia sopivan kokoisen vastuun ottamisesta ja vastuun kantamisesta. Tänä kesänä meidän nuoret ottavat vastuulleen koko sesongin hoitamisen. Tämä tarkoittaa sitä, että kaksi kesää Ruusulassa työskennellyt Toni Virtanen, 20, on nyt sesonkivastaava. Toisena nuorten ohjaajana toimii Mari Kytölä. He vastaavat siitä, että koko prosessi pyörii sujuvasti. Juniorit vastaavat puolestaan marjojen poimimisesta ja myymisestä.

Jyväskylän kauppakorkeakoulussa opiskeleva Virtanen sanoo, että työkokemus tuo hyvää vastapainoa teoriapohjaiseen opiskeluun. Johtamisen kurssi tuntui helpolta, kun oli tehnyt työtä oikeasti. Lisäksi työ opettaa kokonaisuuksien hallintaa ja vastuullisuutta.

Kiiskinen uskoo, että tilalla työskenteleminen on nuorille myös hyvää asennekasvatusta. Kun nuoret näkevät, mistä ruoka tulee ja mitä kaikkea sen eteen tehdään, lähiruokaa osataan arvostaa paremmin. Esimerkiksi mansikanmyyjät joutuvat aluksi pellolle poimimaan ihan ensimmäiset myytävät marjat. Nuoret ovat sanoneet, että kokemuksen jälkeen ei ole ollut vaikeaa perustella mansikoiden hintaa asiakkaille.

Kiiskinen uskoo, että Ruusulan työllistämismalli toimisi hyvin myös muilla tiloilla. Vuonna 2018 Ruusulan kotisivuille tulee työllistämismallista video ja käytännön työkaluja. Jatkossa mallia voisi lähteä levittämään esimerkiksi tuottajajärjestöjen voimin.

Työllistämisessä ei ole kysymys mitenkään monimutkaisesta asiasta. Kun muutamat periaatteet ottaa huomioon, homma toimii, yrittäjä muistuttaa ja lisää, että tilojen pitää huolehtia siitä, että nuoret otetaan hyvin vastaan ja tekeminen tapahtuu hyvässä ilmapiirissä.

Comments are closed.