Viisi hyödyllistä vinkkiä mansikkakauden aloitukseen

Kesän yksi ihanimmista asioista, suomalaisen mansikan satokausi, alkaa olla jo ovella. Nyt onkin erinomainen hetki valmistautua näiden kirkkaan punaisten ja herkullisten mansikoiden tuloon. Huolehtimalla muutamat asiat kuntoon jo etukäteen hoituu itse marjakausikin sujuvammin. Tässä meidän Ruusulan väen vinkit mansikan odottajille.

1. Herkuttele ja syö loput edellisen kauden mansikat

Löytyykö pakastimestasi vielä muutama rasiallinen viime kauden mansikoita? Onko hillopurkin pohjalla vielä nokare herkullista mansikka-raparperihilloa käyttämättä? Nyt on aika kaivaa ne esiin ja popsia parempiin suihin! Tässä muutama idea joita voit lainata:

 • Järjestä lettukestit ja käytä täytteeksi viime kesäiset hillot ja pakastemarjat.
 • Pyöräyttä pakastemansikoista raikas smoothien
 • Purkillinen mansikkaa tuo makua ja makeutta myös raparperipiirakkaan.
 • Ensimmäiset tuoreet kotimaiset mansikat ovat jo kaupoissa, mutta ne ovat usein hintavia eivätkä maultaan yhtä herkullisia kuin keskikesän pääsato. Jos kuitenkin nappaat kaupasta rasian varhaismansikoita, käytä ne vaikka kakun päälle koristeiksi, soseuta täytteeksi omia pakastemansikoitasi ja lisää kerros kermavaahtoa. Näin saat herkullisen kakun joka sekä näyttää että maistuu ihanalta!

2. Arvioi marjojen säilömisen tarve tulevalle vuodelle

Samalla kun käytät viimeisiä marjapakasteita ja -säilykkeitä on hyvä pysähtyä hetkeksi arvioimaan tulevan vuoden säilömisen tarvetta. Jäikö pakastettuja mansikoita tänä vuonna yli vai loppuivatko ne kesken jo huhtikuussa? Jos muistat vielä paljonko mansikoita hankit viime vuonna säilömiseen, laita määrä itsellesi talteen ja mieti tarvitsetko tänä vuonna marjaa enemmän vai vähemmän.

3. Sulata pakastin

Tuoreet marjat säilyvät paremmin, kun ne saa heti kylmään ja parhaalla teholla toimivaan pakastimeen. Talvi on helppo sulatusaika, kun pakasteet voi sen ajaksi nostaa pihalle pakkaseen, mutta muutamalla vinkillä onnistut erinomaisesti kesälläkin.

Pakastimen sulatuksen pikavinkit:

 • Varaa sulatukseen riittävästi aikaa
 • Siirrä jäljellä olevat pakasteet pois, esim. toiseen pakastimeen, jääkaappiin tai kylmälaukkuun
 • Kytke virta pois päältä
 • Varmista että sulamisvesi ei pääse valumaan lattialle, ota alle riittävän iso laakea kulho tai pyyhkeitä ja sanomalehteä
 • Aseta pakastimeen kulhollinen kuumaa vettä nopeuttamaan sulamista. Voit käyttää apuna myös hiustenkuivaajaa.
 • Rapsuttele pehmenneet jäämöhkäleet varovasti pois puu- tai muovilastalla
 • Kuivaa pakastin lopuksi huolellisesti

4. Hanki sopivat pakastuspakkaukset

Pakastuspakkaukset ja hillopurkit kannattaa valita huolellisesti käyttötarkoituksen mukaan. Lohkottuina tai soseutettuna saat enemmän marjaa samankokoiseen rasiaan. Toisaalta silloin puolikasta rasiaa on lähes mahdoton käyttää, joten rasian koko kannattaa valita sen mukaan, kuinka paljon marjaa tulee kerralla syötyä. Mieti myös mihin erilaisiin tarkoituksiin haluat mansikoita vuoden aikana käyttää. Lohkoiksi ja kokonaan pakastettaviksi kannattaa valita parhaat marjat, hillossa ja mehussa toimivat hyvin myös erikseen myytävät hieman edullisemmat ja pehmeämmät hillo- ja mehumarjat. Talvella on helppo nautiskella mansikoista kun kiisseliin, smoothieen, kakkuun ja letun päälle on valmiiksi sopivat rasiat pakkasessa.

5. Etsi uusi ihana mansikkaresepti

Suuntaa katseesi kohti pian alkavaa satokautta ja unelmoi uusista mansikkaherkuista! Kerää itsellesi talteen parhaat uudet ja vanhat reseptit, joita haluat tänä kesänä kokeilla.

Silja & Ruusulan väki

Comments are closed.